fbpx

Understanding elementary

Understanding elementary

 

Class –VI
Mathematics
(Ex. 5.1)
Question 1.What is the disadvantage in comparing line segments by mere observation?

Answer: There may be chance of error due to improper viewing.


Question 2.Why is it better to use a divider than a ruler, while measuring the length of a line segment?

Answer: It is better to use a divider than a ruler, because the thickness of the ruler may cause difficulties in reading off her length. However divider gives up accurate measurement.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.1

Question 3.Draw any line segment, say AB¯¯¯¯¯¯¯.AB¯. Take any point C lying in between A and B. Measure the lengths of AB, BC and AC. Is AB = AC + CB?

[Note: If A, B, C are any three points on a line, such that AC + CB = AB, hence we can be sure that C lies between A and B.]

Answer: Yes.

AB = 6.5 cm, AC = 3cm, CB = 3.5 cm

AC + CB = 3 cm + 3.5 cm = 6.5 cm = AB


Question 4.If A, B, C are three points on a line such that AB = 5 cm, BC = 3cm and AC = 8 cm, which one of them lies between the other two?

Answer: AC¯¯¯¯¯¯¯AC¯ is the longest line segment, thus B is the point between A and C.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.1

Question 5.Verify whether D is the mid-point of AG¯¯¯¯¯¯¯¯.AG¯.

Answer: AD = 3 units, DG = 3 units

AD = DG.

Thus, D is the mid-point.


Question 6. If B is the mid-point of AC¯¯¯¯¯¯¯AC¯ and C is the mid-point of BD¯¯¯¯¯¯¯,BD¯, where A, B, C, D lie on a straight line, say why AB = CD?

Answer: B is the mid-point of AC¯¯¯¯¯¯¯AC¯.

 AB = BC ……….(i)

And C is the mid-point of BD¯¯¯¯¯¯¯BD¯.

 BC = CD ……….(ii)

From eq. (i) and (ii),

AB = CD


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.1

Question 7.Draw five triangles and measure their sides. Check in each case, of the sum of the lengths of any two sides is always less than the third side.

Answer: Yes, sum of two sides of a triangle is always greater than the third side.

(Ex. 5.2)
Question 1.What fraction of a clockwise revolution does the hour hand of a clock turn through, when it goes from

(a) 3 to 9, (b) 4 to 7, (c) 7 to 10, (d) 12 to 9, (e) 1 to 10, (f) 6 to 3

Answer:

(a) 1212 or two right angles

(b) 1414 or oneright angle

(c) 1414 or one right angle

(d) 3434 or three right angles.

(e) 3434 or three right angles.

(f) 3434 or three right angles.


Question 2.Where will the hand of a clock stop if it:

(a)starts at 12 and make 1212 of a revolution, clockwise?

(b)starts at 2 and makes 1212 of a revolution, clockwise?

(c)starts at 5 and makes 1414 of a revolution, clockwise?

(d)starts at 5 and makes 3434 of a revolution, clockwise?

Answer: (a) At 6, (b) At 8, (c) At 8, (d) At 2


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.2

Question 3.Which direction will you face if you start facing:

(a)East and make 1212 of a revolution clockwise?

(b)East and make 11212 of a revolution clockwise?

(c)West and makes 3434 of a revolution, clockwise?

(d)South and make one full revolution?

(Should we specify clockwise or anti-clockwise for this last question? Why not?)

Answer: (a) West, (b) West , (c) North, (d) South

(For answer (d), it is immaterial whether we turn clockwise or anticlockwise, because one full revolution will bring us back to the original position)


Question 4.What part of a revolution have you turned through if you stand facing:

(a)East and turn clockwise to face north?

(b)South and turn clockwise to fase east?

(c)West and turn clockwise to face east?

Answer:

(a) 3434

(b) 3434

(c) 1212


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.2

Question 5.Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from:

(a) 3 to 6, (b) 2 to 8, (c) 5 to 11, (d) 10 to 1, (e) 12 to 9, (f) 12 to 6

Answer:

(a) One right angle

(b) Two right angles

(c) Two right angles

(d) One right angle

(e) Three right angles

(f) Two right angles


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.2

Question 6.How many right angles do you make if you start facing:

(a)South and turn clockwise to west?

(b)North and turn anti-clockwise to east?

(c)West and turn to west?

(d)South and turn to north?

Answer:

(a) One right angle

(b) Three right angles

(c) Four right angles

(d) Two right angles


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.2

Question 7. Where will the hour hand of a clock stop if it starts:

(a)from 6 and turns through 1 right angle?

(b)from 8 and turns through 2 right angles?

(c)from 10 and turns through 3 right angles?

(d)from 7 and turns through 2 straight angles?

Answer: (a) At 9, (b) At 2, (c) At 7, (d) At 7

(Ex. 5.3)

Question 1.Match the following:

(i)Straight angle (a) less than one-fourth a revolution

(ii)Right angle (b) more than half a revolution

(iii)Acute angle (c) half of a revolution

(iv)Obtuse angle (d) one-fourth a revolution

(v)Reflex angle (e) between 1414 and 1212 of a revolution

(f) one complete revolution

Answer:

(i)  (c)

(ii)  (d)

(iii)  (a)

(iv)  (e)

(v)  (b)

Question 2.Classify each one of the following angles as right, straight, acute, obtuse or refles:

Answer:

(a) Acute angle

(b) Obtuse angle

(c) Right angle

(d) Reflex angle

(e) Straight angle

(f) Acute angle

(Ex. 5.4)
Question 1.What is the measure of (i) a right angle? (ii) a straight angle?

Answer:

(i) 9090∘

(ii) 180180∘


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.4

Question 2.Say True or False:

(a)The measure of an acute angle <90.90∘.

(b)The measure of an obtuse angle <90.90∘.

(c)The measure of a reflex angle >180.180∘.

(d)The measure of on complete revolution= 360.360∘.

(e)If mm∠A = 5353∘ and mm∠B = 35,35∘, then mm∠A >mm∠B.

Answer: (a) True, (b) False, (c) True, (d) True, (e) True


Question 3.Write down the measure of:

(a) some acute angles (b) some obtuse angles

(give at least two examples of each)

Answer:

(a) 35,2035∘,20∘

(b) 110,135110∘,135∘


Question 4.Measure the angles given below, using the protractor and write down the measure:

Answer:

(a) 4040∘

(b) 130130∘

(c) 9090∘

(d) 6060∘


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.4

Question 5.Which angle has a large measure? First estimate and then measure:

Measure of angle A =

Measure of angle B =

Answer: B has larger measure.

A = 4040∘ and B = 6565∘


Question 6.From these two angles which has larger measure? Estimate and then confirm by measuring them:

Answer: Second angle has larger measure.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.4

Question 7.Fill in the blanks with acute, obtuse, right or straight:

(a)An angle whose measure is less than that of a right angle is ________________.

(b)An angle whose measure is greater than that of a right angle is ________________.

(c)An angle whose measure is the sum of the measures of two right angles is ________________.

(d)When the sum of the measures of two angles is that of a right angle, then each one of them is ________________.

(e)When the sum of the measures of two angles is that of a straight angle and if one of them is acute then the other should be ________________.

Answer: (a) acute angle, (b) obtuse angle, (c) straight angle, (d) acute angle, (e) obtuse angle


Question 8.Find the measure of the angle shown in each figure. (First estimate with your eyes and then find the actual measure with a protractor).

Answer:

(i)3030∘

(ii) 120120∘

(iii) 6060∘

(iv) 150150∘


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.4

Question 9.Find the angle measure between the hands of the clock in each figure:

Answer:

(i)9090∘ (Right angle)

(ii) 3030∘ (Acute angle)

(iii) 180180∘ (Straight angle)


Question 10.Investigate:

In the given figure, the angle measure 30.30∘. Look at the same figure through a magnifying glass. Does the angle becomes larger? Does the size of the angle change?

Answer: No, the measure of angle will be same.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.4

Question 11.Measure and classify each angle:

AngleAOBAOCBOCDOCDOADOB
Measure
Type

Answer:

Sol.

AngleAOBAOCBOCDOCDOADOB
Measure4040∘130130∘9090∘9090∘140140∘180180∘
TypeAcuteObtuseRightRightObtusestraight

 

(Ex. 5.5)
Question 1.Which of the following are models for perpendicular lines:

(a)The adjacent edges of a table top.

(b)The lines of a railway track.

(c)The line segments forming the letter ‘L’.

(d)The letter V.

Answer: (a) Perpendicular

(b) Not perpendicular

(c) Perpendicular

(d) Not perpendicular


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.5

Question 2.Let PQ¯¯¯¯¯¯¯PQ¯ be the perpendicular to the line segment XY¯¯¯¯¯¯¯¯.XY¯. Let PQ¯¯¯¯¯¯¯PQ¯ and XY¯¯¯¯¯¯¯¯XY¯ intersect in the point A. What is the measure of PAY.

Answer: Sol.

PAY = 9090∘


Question 3.There are two “set-squares” in your box. What are the measures of the angles that are formed at their corners? Do they have any angle measure that is common?

Answer: One set-square has 45,90,4545∘,90∘,45∘ and other set-square has 60,90,3060∘,90∘,30∘. They have 9090∘ as common angle.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.5

Question 4.Study the diagram. The line ll is perpendicular to line m.m.

(a)Is CE = EG?

(b)Does PE bisect CG?

(c)Identify any two line segments for which PE is the perpendicular bisector.

(d)Are these true?

(i) AC > FG

(ii) CD = GH

(iii) BC < EH

Answer:

(a) Yes, both measure 2 units.

(b) Yes, because CE = EG

(c) DF¯¯¯¯¯¯¯DF¯ and CG¯¯¯¯¯¯¯¯CG¯BH¯¯¯¯¯¯¯BH¯

(d) (i) True, (ii) True, (iii) True

(Ex. 5.6)
Question 1.Name the types of following triangles:

(a)Triangle with lengths of sides 7 cm, 8 cm and 9 cm.

(b)ΔABCΔABC with AB = 8.7 cm, AC = 7 cm and BC = 6 cm.

(c)ΔΔPQR such that PQ = QR = PR = 5 cm.

(d)ΔΔDEF with mm∠D = 9090∘

(e)ΔΔXYZ with mm∠Y = 9090∘ and XY = YZ

(f)ΔΔLMN with mm∠L = 30,30∘,mm∠M = 7070∘ and mm∠N = 80.80∘.

Answer:

(a) Scalene triangle

(b) Scalene triangle

(c) Equilateral triangle

(d) Right-angled triangle

(e) Isosceles right-angled triangle

(f) Acute-angled triangle


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.6

Question 2.Match the following:
Measure of TriangleTypes of Triangle
(i)3 sides of equal length(a) Scalene
(ii) 2 sides of equal length(b) Isosceles right angle
(iii) All sides are of different length(c) Obtuse angle
(iv) 3 acute angles(d) Right angle
(v) 1 right angle(e) Equilateral
(vi) 1 obtuse angle(f) Acute angle
(vii) 1 right angle with two sidesof equal length(g) Isosceles

Answer: (i)  (e), (ii)  (g), (iii)  (a), (iv)  (f), (v)  (d), (vi)  (c), (vii)  (b)


Question 3.Name each of the following triangles in two different ways: (You may judge the nature of angle by observation)

Answer:

(a) Acute angled triangle and Isosceles triangle

(b) Right-angled triangle and Scalene triangle

(c) Obtuse-angled triangle and Isosceles triangle

(d) Right-angled triangle and Isosceles triangle

(e) Equilateral triangle and acute angled triangle

(f) Obtuse-angled triangle and scalene triangle


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.6

Question 4.Try to construct triangles using match sticks. Some are shown here.

Can you make a triangle with:

(a)3 matchsticks?

(b)4 matchsticks?

(c)5 matchsticks?

(d)6 matchsticks?

(Remember you have to use all the available matchsticks in each case)

If you cannot make a triangle, think of reasons for it.

Answer:

(a) 3 matchsticks

This is an acute angle triangle and it is possible with 3 matchsticks to make a triangle because sum of two sides is greater than third side.

(b) 4 matchsticks

This is a square, hence with four matchsticks we cannot make triangle.

(c) 5 matchsticks

This is an acute angle triangle and it is possible to make triangle with five matchsticks, in this case sum of two sides is greater than third side.

(d) 6 matchsticks

This is an acute angle triangle and it is possible to make a triangle with the help of 6 matchsticks because sum of two sides is greater than third side.

 

(Ex. 5.7)
Question 1.Say true or false:

(a)Each angle of a rectangle is a right angle.

(b)The opposite sides of a rectangle are equal in length.

(c)The diagonals of a square are perpendicular to one another.

(d)All the sides of a rhombus are of equal length.

(e)All the sides of a parallelogram are of equal length.

(f)The opposite sides of a trapezium are parallel.

Answer: (a) True, (b) True, (c) True, (d) True, (e) False, (f) False


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.7

Question 2.Give reasons for the following:

(a)A square can be thought of as a special rectangle.

(b)A rectangle can be thought of as a special parallelogram.

(c)A square can be thought of as a special rhombus.

(d)Squares, rectangles, parallelograms are all quadrilateral.

(e)Square is also a parallelogram.

Answer:

(a) Because its all angles are right angle and opposite sides are equal.

(b) Because its opposite sides are equal and parallel.

(c) Because its four sides are equal and diagonals are perpendicular to each other.

(d) Because all of them have four sides.

(e) Because its opposite sides are equal and parallel.


Question 3.A figure is said to be regular if its sides are equal in length and angles are equal in measure. Can you identify the regular quadrilateral?

Answer: A square is a regular quadrilateral.

(Ex. 5.8)
Question 1.Examine whether the following are polygons. If anyone among these is not, say why?

Answer:

(a) As it is not a closed figure, therefore, it is not a polygon.

(b) It is a polygon because it is closed by line segments.

(c) It is not a polygon because it is not made by line segments.

(d) It is not a polygon because it not made only by line segments, it has curved surface also.


Question 2.Name each polygon:

Answer:

(a) Quadrilateral, (b) Triangle, (c) Pentagon, (d) Octagon


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.8

Question 3.Draw a rough sketch of a regular hexagon. Connecting any three of its vertices, draw a triangle. Identify the type of the triangle you have drawn.

Answer: ABCDEF is a regular hexagon and triangle thus formed by joining AEF is an isosceles triangle.


Question 4.Draw a rough sketch of a regular octagon. (Use squared paper if you wish). Draw a rectangle by joining exactly four of the vertices of the octagon.

Answer: ABCDEFGH is a regular octagon and CDGH is a rectangle.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 5.8

Question 5.A diagonal is a line segment that joins any two vertices of the polygon and is not a side of the polygon. Draw a rough sketch of a pentagon and draw its diagonals.

Answer: ABCDE is the required pentagon and its diagonals are AD, AC, BE and BD.

 

(Ex. 5.9)

Question 1.Match the following:

(a)Cone

(b)Sphere

(c)Cylinder

(d)Cuboid

(e)Pyramid

Give two example of each shape.

Answer: Sol.

(a)one

(b)Sphere

(c)Cylinder

(d)Cuboid

(e)Pyramid

Question 2.What shape is:

(a)Your instrument box?

(b)A brick?

(c)A match box?

(d)A road-roller?

(e)A sweet laddu?

Answer:

(a) Cuboid

(b) Cuboid

(c) Cuboid

(d) Cylinder

(e) Sphere

error: Content is protected !!