Question 1:

In a reaction, 5.3 g of sodium carbonate reacted with 6 g of ethanoic acid. The products were 2.2 g of carbon dioxide, 0.9 g water and 8.2 g of sodium ethanoate. Show that these observations are in agreement with the law of conservation of mass.

Sodium carbonate + ethanoic acid → sodium ethanoate + carbon dioxide + water

Answer:

In the given reaction, sodium carbonate reacts with ethanoic acid to produce sodium ethanoate, carbon dioxide, and water.

Mass of sodium carbonate = 5.3 g (Given)

Mass of ethanoic acid = 6 g (Given)

Mass of sodium ethanoate = 8.2 g (Given)

Mass of carbon dioxide = 2.2 g (Given)

Mass of water = 0.9 g (Given)

Now, total mass before the reaction = (5.3 + 6) g

= 11.3 g

And, total mass after the reaction = (8.2 + 2.2 + 0.9) g

= 11.3 g

∴Total mass before the reaction = Total mass after the reaction

Hence, the given observations are in agreement with the law of conservation of mass.

Video Solution

Page No 33:

Question 2:

Hydrogen and oxygen combine in the ratio of 1:8 by mass to form water. What mass of oxygen gas would be required to react completely with 3 g of hydrogen gas?

Answer:

It is given that the ratio of hydrogen and oxygen by mass to form water is 1:8.

Then, the mass of oxygen gas required to react completely with 1 g of hydrogen gas is 8 g.

Therefore, the mass of oxygen gas required to react completely with 3 g of hydrogen gas is 8 × 3 g = 24 g.

Video Solution

Question 3:

Which postulate of Dalton’s atomic theory is the result of the law of conservation of mass?

Answer:

The postulate of Dalton’s atomic theory which is a result of the law of conservation of mass is:

Atoms are indivisible particles, which can neither be created nor destroyed in a chemical reaction.

Video Solution

Question 4:

Which postulate of Dalton’s atomic theory can explain the law of definite proportions?

Answer:

The postulate of Dalton’s atomic theory which can explain the law of definite proportion is:

The relative number and kind of atoms in a given compound remains constant.

Video Solution

Page No 35:

Question 1:

Define atomic mass unit.

Answer:

Mass unit equal to exactly one-twelfth the mass of one atom of carbon-12 is called one atomic mass unit. It is written as ‘u’.

Video Solution

Question 2:

Why is it not possible to see an atom with naked eyes?

Answer:

The size of an atom is so small that it is not possible to see it with naked eyes. Also, the atom of an element does not exist independently.

Video Solution

Page No 39:

Question 1:

Write down the formulae of

(i) sodium oxide

(ii) aluminium chloride

(iii) sodium sulphide

(iv) magnesium hydroxide

Answer:

(i) Sodium oxide →Na2O

(ii) Aluminium chloride → AlCl3

(iii) Sodium sulphide → Na2S

(iv) Magnesium hydroxide → Mg(OH)2

Video Solution

Question 2:

Write down the names of compounds represented by the following formulae:

(i) Al2(SO4)3

(ii) CaCl2

(iii) K2SO4

(iv) KNO3

(v) CaCO3

Answer:

(i) Al2(SO4)→ Aluminium sulphate

(ii) CaCl→ Calcium chloride

(iii) K2SO→ Potassium sulphate

(iv) KNO→ Potassium nitrate

(v) CaCO→ Calcium carbonate

Video Solution

Question 3:

What is meant by the term chemical formula?

Answer:

The chemical formula of a compound means the symbolic representation of the composition of a compound. From the chemical formula of a compound, we can know the number and kinds of atoms of different elements that constitute the compound.

For example, from the chemical formula CO2 of carbon dioxide, we come to know that one carbon atom and two oxygen atoms are chemically bonded together to form one molecule of the compound, carbon dioxide.

Video Solution

Question 4:

How many atoms are present in a

(i) H2S molecule and

(ii) PO43− ion?

Answer:

(i) In an H2S molecule, three atoms are present; two of hydrogen and one of sulphur.

(ii) In a PO43− ion, five atoms are present; one of phosphorus and four of oxygen.

Video Solution

Page No 40:

Question 1:

Calculate the molecular masses of H2, O2, Cl2, CO2, CH4, C2H6, C2H4, NH3, CH3OH.

Answer:

Molecular mass of H2 = 2 × Atomic mass of H

= 2 × 1

= 2 u

Molecular mass of O2 = 2 × Atomic mass of O

= 2 × 16

= 32 u

Molecular mass of Cl2 = 2 × Atomic mass of Cl

= 2 × 35.5

= 71 u

Molecular mass of CO2 = Atomic mass of C + 2 × Atomic mass of O

= 12 + 2 × 16

= 44 u

Molecular mass of CH4 = Atomic mass of C + 4 × Atomic mass of H

= 12 + 4 × 1

= 16 u

Molecular mass of C2H6 = 2 × Atomic mass of C + 6 × Atomic mass of H

= 2 × 12 + 6 × 1

= 30 u

Molecular mass of C2H4 = 2 × Atomic mass of C + 4 × Atomic mass of H

= 2 × 12 + 4 × 1

= 28 u

Molecular mass of NH3 = Atomic mass of N + 3 × Atomic mass of H

= 14 + 3 × 1

= 17 u

Molecular mass of CH3OH = Atomic mass of C + 4 × Atomic mass of H + Atomic mass of O

= 12 + 4 × 1 + 16

= 32 u

Video Solution

Question 2:

Calculate the formula unit masses of ZnO, Na2O, K2CO3, given atomic masses of Zn = 65 u, Na = 23 u, K = 39 u, C = 12 u, and O = 16 u.

Answer:

Formula unit mass of ZnO = Atomic mass of Zn + Atomic mass of O

= 65 + 16

= 81 u

Formula unit mass of Na2O = 2 × Atomic mass of Na + Atomic mass of O

= 2 × 23 + 16

= 62 u

Formula unit mass of K2CO3 = 2 × Atomic mass of K + Atomic mass of C + 3 × Atomic mass of O

= 2 × 39 + 12 + 3 × 16

= 138 u

Video Solution

Page No 42:

Question 1:

If one mole of carbon atoms weighs 12 gram, what is the mass (in gram) of 1 atom of carbon?

Answer:

One mole of carbon atoms weighs 12 g (Given)

i.e., mass of 1 mole of carbon atoms = 12 g

Then, mass of number of carbon atoms = 12 g

Therefore, mass of 1 atom of carbon 

Video Solution

Question 2:

Which has more number of atoms, 100 grams of sodium or 100 grams of iron (given, atomic mass of Na = 23 u, Fe = 56 u)?

Answer:

Atomic mass of Na = 23 u (Given)

Then, gram atomic mass of Na = 23 g

Now, 23 g of Na contains =  number of atoms

Thus, 100 g of Na contains  number of atoms

=  number of atoms

Again, atomic mass of Fe = 56 u(Given)

Then, gram atomic mass of Fe = 56 g

Now, 56 g of Fe contains =  number of atoms

Thus, 100 g of Fe contains  number of atoms

 number of atoms

Therefore, 100 grams of sodium contain more number of atoms than 100 grams of iron.

Video Solution

Page No 43:

Question 1:

A 0.24 g sample of compound of oxygen and boron was found by analysis to contain 0.096 g of boron and 0.144 g of oxygen. Calculate the percentage composition of the compound by weight.

Answer:

Mass of boron = 0.096 g (Given)

Mass of oxygen = 0.144 g (Given)

Mass of sample = 0.24 g (Given)

Thus, percentage of boron by weight in the compound =

= 40%

And, percentage of oxygen by weight in the compound =

= 60%

Video Solution

Question 2:

When 3.0 g of carbon is burnt in 8.00 g oxygen, 11.00 g of carbon dioxide is produced. What mass of carbon dioxide will be formed when 3.00 g of carbon is burnt in 50.00 g of oxygen? Which law of chemical combinations will govern your answer?

Answer:

Carbon + OxygenCarbon dioxide

3 g of carbon reacts with 8 g of oxygen to produce 11 g of carbon dioxide.

If 3 g of carbon is burnt in 50 g of oxygen, then 3 g of carbon will react with 8 g of oxygen. The remaining 42 g of oxygen will be left un-reactive.

In this case also, only 11 g of carbon dioxide will be formed.

The above answer is governed by the law of constant proportions.

Video Solution

Page No 44:

Question 3:

What are polyatomic ions? Give examples?

Answer:

A polyatomic ion is a group of atoms carrying a charge (positive or negative). For example, ammonium ion, hydroxide ion (OH), carbonate ion, sulphate ion.

Video Solution

Question 4:

Write the chemical formulae of the following:

(a) Magnesium chloride

(b) Calcium oxide

(c) Copper nitrate

(d) Aluminium chloride

(e) Calcium carbonate

Answer:

(a) Magnesium chloride → MgCl2

(b) Calcium oxide → CaO

(c) Copper nitrate → Cu (NO3)2

(d) Aluminium chloride → AlCl3

(e) Calcium carbonate → CaCO3

Video Solution

Question 5:

Give the names of the elements present in the following compounds:

(a) Quick lime

(b) Hydrogen bromide

(c) Baking powder

(d) Potassium sulphate

Answer:

CompoundChemical formulaElements present
Quick limeCaOCalcium, Oxygen
Hydrogen bromideHBrHydrogen, Bromine
Baking powderNaHCO3Sodium, Hydrogen, Carbon, Oxygen
Potassium sulphateK2SO4Potassium, Sulphur, Oxygen

Video Solution

Question 6:

Calculate the molar mass of the following substances:

(a) Ethyne, C2H2

(b) Sulphur molecule, S8

(c) Phosphorus molecule, P4 (atomic mass of phosphorus = 31)

(d) Hydrochloric acid, HCl

(e) Nitric acid, HNO3

Answer:

(a) Molar mass of ethyne, C2H2 = 2 × 12 + 2 × 1 = 26 g

(b) Molar mass of sulphur molecule, S8 = 8 × 32 = 256 g

(c) Molar mass of phosphorus molecule, P4 = 4 × 31 = 124 g

(d) Molar mass of hydrochloric acid, HCl = 1 + 35.5 = 36.5 g

(e) Molar mass of nitric acid, HNO3 = 1 + 14 + 3 × 16 = 63 g

Video Solution

Question 7:

What is the mass of−−

(a) 1 mole of nitrogen atoms?

(b) 4 moles of aluminium atoms (Atomic mass of aluminium = 27)?

(c) 10 moles of sodium sulphite (Na2SO3)?

Answer:

(a) The mass of 1 mole of nitrogen atoms is 14 g.

(b) The mass of 4 moles of aluminium atoms is (4 × 27) g = 108 g

(c) The mass of 10 moles of sodium sulphite (Na2SO3) is

10 × [2 × 23 + 32 + 3 × 16] g = 10 × 126 g = 1260 g

Video Solution

Question 8:

Convert into mole.

(a) 12 g of oxygen gas

(b) 20 g of water

(c) 22 g of carbon dioxide

Answer:

(a) 32 g of oxygen gas = 1 mole

Then, 12 g of oxygen gas == 0.375 mole

(b) 18 g of water = 1 mole

Then, 20 g of water == 1.11 moles (approx)

(c) 44 g of carbon dioxide = 1 mole

Then, 22 g of carbon dioxide == 0.5 mole

Video Solution

Question 9:

What is the mass of:

(a) 0.2 mole of oxygen atoms?

(b) 0.5 mole of water molecules?

Answer:

(a) Mass of one mole of oxygen atoms = 16 g

Then, mass of 0.2 mole of oxygen atoms = 0.2 × 16g = 3.2 g

(b) Mass of one mole of water molecule = 18 g

Then, mass of 0.5 mole of water molecules = 0.5 × 18 g = 9 g

Video Solution

Question 10:

Calculate the number of molecules of sulphur (S8) present in 16 g of solid sulphur.

Answer:

1 mole of solid sulphur (S8) = 8 × 32 g = 256 g

i.e., 256 g of solid sulphur contains = 6.022 × 1023 molecules

Then, 16 g of solid sulphur contains =

= 3.76 × 1022 molecules (approx)

Video Solution

Question 11:

Calculate the number of aluminium ions present in 0.051 g of aluminium oxide.

(Hint: The mass of an ion is the same as that of an atom of the same element. Atomic mass of Al = 27 u)

Answer:

1 mole of aluminium oxide (Al2O3) = 2 × 27 + 3 × 16

= 102 g

i.e., 102 g of Al2O3 = 6.022 × 1023 molecules of Al2O3

Then, 0.051 g of Al2O3 contains =

= 3.011 × 1020 molecules of Al2O3

The number of aluminium ions (Al3+) present in one molecule of aluminium oxide is 2.

Therefore, the number of aluminium ions (Al3+) present in 3.011 × 1020 molecules (0.051 g ) of aluminium oxide (Al2O3) = 2 × 3.011 × 1020

= 6.022 × 1020