fbpx

Chapter 4 The Mughal Empire

Chapter 4 – The Mughal Empire

Question 1:

Match the following:

 

MansabMarwar
MongolGovernor
Sisodia RajputUzbeg
Rathore RajputMewar
Nur JahanRank
SubadarJahangir

 

Answer:

MansabRank
MongolUzbeg
Sisodia RajputMewar
Rathore RajputMarwar
Nur JahanJahangir
SubadarGovernor

 

Question 2:

Fill in the blanks:

(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was ____________.

(b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, ____________ and _________________.

(c) If zat determined a mansabdar’s rank and salary, sawar indicated his ____________ .

(d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counsellor, helped him frame the idea of ____________ so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.

 

Answer:

(a) Kabul

(b) Bijapur, Golconda

(c) Military responsibility

(d) sulh-i kul

 

Question 3:

What were the central provinces under the control of the Mughals?

Answer:

The central provinces under the control of the Mughals were Delhi, Sindh, Kabul, Mewar, Marwar, Gujarat, Bihar, Bengal, Orissa and Deccan.

 

Question 4:

What was the relationship between the mansabdar and the jagir?

Answer:

A jagir was a revenue assignment for the mansabdars. The mansabdars had the right to collect revenue from a jagir but they could not reside in or administer the jaglr.

 

Question 5:

What was the role of the zamindar in Mughal administration?

Answer:

The Zamindars in the Mughal administration collected revenue from the peasants. They acted as intermediaries between the rulers and the peasants.

 

Question 6:

How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar’s ideas on governance?

Answer:

Debates with religious scholars helped Akbar in framing the idea of sulh-i kul of ‘universal peace’. By using such a policy of tolerance Akbar was able to formulate governance guidelines which were based on a system of ethics.

 

Question 7:

Why did the Mughals emphasise their Timurid and not their Mongol descent?

Answer:

The Mughals emphasized their Timurid and not their Mongol descent because Ghengiz Khan’s memory was associated with the massacre of innumerable people. They prided themselves on the fact that Timur had captured Delhi in 1398.

 

Question 8:

How important was the income from land revenue to the stability of the Mughal Empire?

Answer:

The income from land revenue was the main source of income for the mughal rulers and hence it was very important.

 

Question 9:

Why was it important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis?

Answer:

It was important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis because the empire had expanded to encompass different regions and provinces.

error: Content is protected !!