fbpx

Chapter 14 – Factorisation

Factorisation

 

 

Page No 220:

Question 1:

Find the common factors of the terms

(i) 12x, 36

(ii) 2y, 22xy

(iii) 14pq, 28p2q2

(iv) 2x, 3x2, 4

(v) 6abc, 24ab2, 12a2b

(vi) 16x3, -4x2, 32x

(vii) 10pq, 20qr, 30rp

(viii) 3x2y3, 10x3y2, 6x2y2z

Answer:

(i) 12x = 2 × 2 × 3 × x

36 = 2 × 2 × 3 × 3

The common factors are 2, 2, 3.

And, 2 × 2 × 3 = 12

(ii) 2y = 2 × y

22xy = 2 × 11 × x × y

The common factors are 2, y.

And, 2 × y = 2y

(iii) 14pq = 2 × 7 × p × q

28p2q2 = 2 × 2 × 7 × p × p × q × q

The common factors are 2, 7, pq.

And, 2 × 7 × p × q = 14pq

(iv) 2x = 2 × x

3x2 = 3 × x × x

4 = 2 × 2

The common factor is 1.

(v) 6abc = 2 × 3 × a × b × c

24ab2 = 2 × 2 × 2 × 3 × a × b × b

12a2b = 2 × 2 × 3 × a × a × b

The common factors are 2, 3, ab.

And, 2 × 3 × a × b = 6ab

(vi) 16x3 = 2 × 2 × 2 × 2 × x × x × x

-4x2 = -1 × 2 × 2 × x × x

32x = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × x

The common factors are 2, 2, x.

And, 2 × 2 × x = 4x

(vii) 10pq = 2 × 5 × p × q

20qr = 2 × 2 × 5 × q × r

30rp = 2 × 3 × 5 × r × p

The common factors are 2, 5.

And, 2 × 5 = 10

(viii) 3x2y= 3 × x × × y × y × y

10x3y2 = 2 × 5 × x × x × x × y × y

6x2y2z = 2 × 3 × x × x × × y × z

The common factors are xxyy.

And,

× × y × y = x2y2

Question 2:

Factorise the following expressions

(i) 7x – 42

(ii) 6p – 12q

(iii) 7a2 + 14a

(iv) -16z + 20z3

(v) 20l2m + 30 alm

(vi) 5x2y – 15xy2

(vii) 10a2 – 15b2 + 20c2

(viii) -4a2 + 4ab – 4 ca

(ixx2yz + xy2z + xyz2

(xax2y + bxy2 + cxyz

Answer:

(i) 7x = 7 × x

42 = 2 × 3 × 7

The common factor is 7.

? 7x – 42 = (7 × x) – (2 × 3 × 7) = 7 (x – 6)

(ii) 6p = 2 × 3 × p

12q = 2 × 2 × 3 × q

The common factors are 2 and 3.

? 6p – 12q = (2 × 3 × p) – (2 × 2 × 3 × q)

= 2 × 3 [p – (2 × q)]

= 6 (p – 2q)

(iii) 7a2 = 7 × a × a

14a = 2 × 7 × a

The common factors are 7 and a.

? 7a2 + 14a = (7 × a × a) + (2 × 7 × a)

= 7 × a [a + 2] = 7a (a + 2)

(iv) 16z = 2 × 2 × 2 × 2 × z

20z3 = 2 × 2 × 5 × z × z × z

The common factors are 2, 2, and z.

? -16z + 20z3 = – (2 × 2 × 2 × 2 × z) + (2 × 2 × 5 × z × z × z)

= (2 × 2 × z) [- (2 × 2) + (5 × × z)]

= 4z (- 4 + 5z2)

(v) 20l2m = 2 × 2 × 5 × l × l × m

30alm = 2 × 3 × 5 × a × l × m

The common factors are 2, 5, l, and m.

? 20l2m + 30alm = (2 × 2 × 5 × l × l × m) + (2 × 3 × 5 × a × l × m)

= (2 × 5 × l × m) [(2 × l) + (3 × a)]

= 10lm (2l + 3a)

(vi) 5x2y = 5 × x × x × y

15xy2 = 3 × 5 × x × y × y

The common factors are 5, x, and y.

? 5x2y – 15xy2 = (5 × x × x × y) – (3 × 5 × x × y × y)

= 5 × x × y [x – (3 × y)]

= 5xy (x – 3y)

(vii) 10a2 = 2 × 5 × a × a

15b2 = 3 × 5 × b × b

20c2 = 2 × 2 × 5 × c × c

The common factor is 5.

10a2 – 15b2 + 20c2 = (2 × 5 × a × a) – (3 × 5 × b × b) + (2 × 2 × 5 × c × c)

= 5 [(2 × a × a) – (3 × b × b) + (2 × 2 × c × c)]

= 5 (2a2 – 3b2 + 4c2)

(viii) 4a2 = 2 × 2 × a × a

4ab = 2 × 2 × a × b

4ca = 2 × 2 × c × a

The common factors are 2, 2, and a.

? -4a2 + 4ab – 4ca = – (2 × 2 × a × a) + (2 × 2 × a × b) – (2 × 2 × c × a)

= 2 × 2 × a [- (a) + b – c]

= 4a (-a + b – c)

(ix) x2yz = x × x × y × z

xy2z = x × y × y × z

xyz2 = x × y × z × z

The common factors are xy, and z.

x2yz + xy2z + xyz2 = (x × x × y × z) + (x × y × y × z) + (x × y × z × z)

x × y × z [x + y + z]

xyz (x + y + z)

(x) ax2y = a × x × x × y

bxy2 = b × x × y × y

cxyz = c × x × y × z

The common factors are x and y.

ax2y + bxy2 + cxyz = (a × x × x × y) + (b × x × y × y) + (c × x × y × z)

= (x × y) [(a × x) + (b × y) + (c × z)]

xy (ax + by + cz)

Question 3:

Factorise

(i) x2 + xy + 8x + 8y

(ii) 15xy – 6x + 5y – 2

(iii) ax + bx – ay – by

(iv) 15pq + 15 + 9q + 25p

(v) z – 7 + 7xy – xyz

Answer:

(i) x2 + xy + 8x + 8y = x × x + × y + 8 × x + 8 × y

(x + y) + 8 (x + y)

= (x + y) (x + 8)

(ii) 15xy – 6x + 5y – 2 = 3 × 5 × × y – 3 × 2 × + 5 × y – 2

= 3(5y – 2) + 1 (5y – 2)

= (5y – 2) (3x + 1)

(iii) ax + bx – ay – by = × × x – a × y – × y

(a + b) – (a + b)

= (a + b) (x – y)

(iv) 15pq + 15 + 9q + 25p = 15pq + 9+ 25p + 15

= 3 × 5 × × q + 3 × 3 × q + 5 × 5 × p + 3 × 5

= 3q (5p + 3) + 5 (5p + 3)

= (5p + 3) (3q + 5)

(v) z – 7 + 7xy – xyz = z – × y × z – 7 + 7 × x × y

z (1 – xy) – 7 (1 – xy)

= (1 – xy) (z – 7)

Page No 223:

Question 1:

Factorise the following expressions.

(i) a2 + 8a + 16

(ii) p2 – 10p + 25

(iii) 25m2 + 30m + 9

(iv) 49y2 + 84yz + 36z2

(v) 4x2 – 8x + 4

(vi) 121b2 – 88bc + 16c2

(vii) (l + m)2 – 4lm (Hint: Expand (l + m)2 first)

(viii) a4 + 2a2b2 + b4

Answer:

(i) a2 + 8a + 16 = (a)2 + 2 × a × 4 + (4)2

= (a + 4)2 [(x + y)2 = x2 + 2xy + y2]

(ii) p2 – 10p + 25 = (p)2 – 2 × p × 5 + (5)2

= (p – 5)2 [(a – b)2 = a2 – 2ab + b2]

(iii) 25m2 + 30m + 9 = (5m)2 + 2 × 5m × 3 + (3)2

= (5m + 3)2 [(a + b)2 = a2 + 2ab + b2]

(iv) 49y+ 84yz + 36z2 = (7y)2 + 2 × (7y) × (6z) + (6z)2

= (7y + 6z)2 [(a + b)2 = a2 + 2ab + b2]

(v) 4x– 8x + 4 = (2x)2 – 2 (2x) (2) + (2)2

= (2x – 2)2 [(a – b)2 = a2 – 2ab + b2]

= [(2) (x – 1)]2 = 4(x – 1)2

(vi) 121b– 88bc + 16c2 = (11b)2 – 2 (11b) (4c) + (4c)2

= (11b – 4c)2 [(a – b)2 = a2 – 2ab + b2]

(vii) (l + m)2 – 4lm = l2 + 2lm + m2 – 4lm

l2 – 2lm + m2

= (– m)2 [(a – b)2 = a2 – 2ab + b2]

(viii) a4 + 2a2b2 + b4 = (a2)2 + 2 (a2) (b2) + (b2)2

= (a2 + b2)2 [(a + b)2 = a2 + 2ab + b2]

Question 2:

Factorise

(i) 4p– 9q2

(ii) 63a2 – 112b2

(iii) 49x2 – 36

(iv) 16x5 – 144x3

(v) (l + m)2 – (l – m)2

(vi) 9x2y2 – 16

(vii) (x2 – 2xy + y2) – z2

(viii) 25a2 – 4b+ 28bc – 49c2

Answer:

(i) 4p2 – 9q2 = (2p)2 – (3q)2

= (2p + 3q) (2p – 3q) [a2 – b2 = (a – b) (a + b)]

(ii) 63a2 – 112b2 = 7(9a2 – 16b2)

= 7[(3a)2 – (4b)2]

= 7(3a + 4b) (3a – 4b) [a2 – b2 = (a – b) (a + b)]

(iii) 49x2 – 36 = (7x)2 – (6)2

= (7x – 6) (7x + 6) [a2 – b2 = (a – b) (a + b)]

(iv) 16x5 – 144x3 = 16x3(x2 – 9)

= 16 x3 [(x)2 – (3)2]

= 16 x3(x – 3) (x + 3) [a2 – b2 = (a – b) (a + b)]

(v) (l + m)2 – (l – m)2 = [(l + m) – (l – m)] [(l + m) + (l – m)]

[Using identity a2 – b2 = (a – b) (a + b)]

= (l + m – l + m) (l + m + l – m)

= 2× 2l

= 4ml

= 4lm

(vi) 9x2y2 – 16 = (3xy)2 – (4)2

= (3xy – 4) (3xy + 4) [a2 – b2 = (a – b) (a + b)]

(vii) (x2 – 2xy + y2) – z2 = (x – y)2 – (z)2 [(a – b)2 = a2 – 2ab + b2]

= (x – y – z) (x – y + z) [a2 – b2 = (a – b) (a + b)]

(viii) 25a2 – 4b2 + 28bc – 49c2 = 25a2 – (4b2 – 28bc + 49c2)

= (5a)2 – [(2b)2 – 2 × 2b × 7c + (7c)2]

= (5a)2 – [(2b – 7c)2]

[Using identity (a – b)2 = a2 – 2ab + b2]

= [5a + (2b – 7c)] [5a – (2b – 7c)]

[Using identity a2 – b2 = (a – b) (a + b)]

= (5a + 2b – 7c) (5a – 2b + 7c)

Question 3:

Factorise the expressions

(i) ax2 + bx

(ii) 7p2 + 21q2

(iii) 2x3 + 2xy2 + 2xz2

(iv) am2 + bm2 + bn2 + an2

(v) (lm + l) + m + 1

(vi) y(y + z) + 9(y + z)

(vii) 5y2 – 20y – 8z + 2yz

(viii) 10ab + 4a + 5b + 2

(ix) 6xy – 4y + 6 – 9x

Answer:

(i) ax2 + bx = a × x × x + b × x = x(ax + b)

(ii) 7p2 + 21q2 = 7 × p × p + 3 × 7 × q × q = 7(p2 + 3q2)

(iii) 2x3 + 2xy2 + 2xz2 = 2x(x2 + y2 + z2)

(iv) am2 + bm2 + bn2 + an2 = am2 + bm2 + anbn2

m2(a + b) + n2(a + b)

= (a + b) (m2 + n2)

(v) (lm + l) + m + 1 = lm + m + l + 1

m(l + 1) + 1(l + 1)

= (l + l) (m + 1)

(vi) y (y + z) + 9 (y + z) = (y + z) (y + 9)

(vii) 5y2 – 20y – 8z + 2yz = 5y2 – 20y + 2yz – 8z

= 5y(y – 4) + 2z(y – 4)

= (y – 4) (5y + 2z)

(viii) 10ab + 4a + 5b + 2 = 10ab + 5b + 4a + 2

= 5b(2a + 1) + 2(2a + 1)

= (2a + 1) (5b + 2)

(ix) 6xy – 4y + 6 – 9x = 6xy – 9x – 4y + 6

= 3x(2y – 3) – 2(2y – 3)

= (2y – 3) (3x – 2)

Page No 224:

Question 4:

Factorise

(i) a4 – b4

(ii) p4 – 81

(iii) x4 – (y + z)4

(iv) x4 – (x – z)4

(v) a4 – 2a2b2 + b4

Answer:

(i) a4 – b4 = (a2)2 – (b2)2

= (a2 – b2) (a2 + b2)

= (a – b) (a + b) (a2 + b2)

(ii) p4 – 81 = (p2)2 – (9)2

= (p2 – 9) (p2 + 9)

= [(p)2 – (3)2] (p2 + 9)

= (p – 3) (p + 3) (p2 + 9)

(iii) x4 – (y + z)4 = (x2)2 – [(y +z)2]2

= [x2 – (y + z)2] [x2 + (y + z)2]

= [x – (y + z)][ x + (y + z)] [x2 + (y + z)2]

= (x – y – z) (x + y + z) [x2 + (y + z)2]

(iv) x4 – (x – z)4 = (x2)2 – [(x – z)2]2

= [x2 – (x – z)2] [x2 + (x – z)2]

= [x – (x – z)] [x + (x – z)] [x2 + (x – z)2]

z(2x – z) [x2 + x2 – 2xz + z2]

z(2x – z) (2x2 – 2xz + z2)

(v) a4 – 2a2b2 + b4 = (a2)2 – 2 (a2) (b2) + (b2)2

= (a– b2)2

= [(a – b) (a + b)]2

= (a – b)2 (a + b)2

Question 5:

Factorise the following expressions

(i) p2 + 6p + 8

(ii) q2 – 10q + 21

(iii) p2 + 6p – 16

Answer:

(i) p2 + 6p + 8

It can be observed that, 8 = 4 × 2 and 4 + 2 = 6

p2 + 6p + 8 = p2 + 2p + 4p + 8

p(p + 2) + 4(p + 2)

= (p + 2) (p + 4)

(ii) q2 – 10q + 21

It can be observed that, 21 = (-7) × (-3) and (-7) + (-3) = – 10

q2 – 10q + 21 = q2 – 7q – 3q + 21

q(q – 7) – 3(q – 7)

= (q – 7) (q – 3)

(iii) p2 + 6p – 16

It can be observed that, 16 = (-2) × 8 and 8 + (-2) = 6

p2 + 6p – 16 = p2 + 8p – 2p – 16

p(p + 8) – 2(p + 8)

= (p + 8) (p – 2)

Page No 227:

Question 1:

Carry out the following divisions.

(i) 28x4 ÷ 56x

(ii) -36y3 ÷ 9y2

(iii) 66pq2r3 ÷ 11qr2

(iv) 34x3y3z3 ÷ 51xy2z3

(v) 12a8b8 ÷ (-6a6b4)

Answer:

(i) 28x4 = 2 × 2 × 7 × x × x × x × x

56x = 2 × 2 × 2 × 7 × x

(ii) 36y3 = 2 × 2 × 3 × 3 × y × y × y

9y2 = 3 × 3 × y × y

(iii) 66 pq2 r= 2 × 3 × 11 × p × q × q × r × r × r

11qr2 = 11 × q × r × r

(iv) 34 x3y3z3 = 2 × 17 × x × x × x × y × y × y × z × z × z

51 xy2z3 = 3 ×17 × x × y × y ×z × z × z

(v) 12a8b8 = 2 × 2 × 3 × a8 × b8

6a6b4 = 2 × 3 × a6 × b4

= -2a2b4

Question 2:

Divide the given polynomial by the given monomial.

(i) (5x2 – 6x) ÷ 3x

(ii) (3y– 4y6 + 5y4) ÷ y4

(iii) 8(x3y2z2 + x2y3z2 + x2y2z3) ÷ 4x2y2z2

(iv) (x3 + 2x2 + 3x) ÷ 2x

(v) (p3q6 – p6q3) ÷ p3q3

Answer:

(i) 5x2 – 6x = x(5x – 6)

(ii) 3y8 – 4y6 + 5y4 = y4(3y4 – 4y2 + 5)

(iii) 8(x3y2z2 + x2y3z2 + x2y2z3) = 8x2y2z2(x + y + z)

(iv) x3 + 2x+ 3x = x(x2 + 2x + 3)

(v) p3q6– p6qp3q3(q3 – p3)

Question 3:

Work out the following divisions.

(i) (10x – 25) ÷ 5

(ii) (10x – 25) ÷ (2x – 5)

(iii) 10y(6y + 21) ÷ 5(2y + 7)

(iv) 9x2y2(3z – 24) ÷ 27xy(z – 8)

(v) 96abc(3a – 12)(5b – 30) ÷ 144(a – 4) (b – 6)

Answer:

(i) 

(ii) 

(iii) 

(iv) 

(v) 96 abc(3a – 12) (5b – 30) ÷ 144 (a – 4) (b – 6)

Question 4:

Divide as directed.

(i) 5(2x + 1) (3x + 5) ÷ (2x + 1)

(ii) 26xy(x + 5) (y – 4) ÷ 13x(y – 4)

(iii) 52pqr (p + q) (q + r) (r + p) ÷ 104pq(q + r) (r + p)

(iv) 20(y + 4) (y2 + 5y + 3) ÷ 5(y + 4)

(v) x(x + 1) (x + 2) (x + 3) ÷ x(x + 1)

Answer:

(i) = 5(3x + 1)

(ii) = 2y (x + 5)

(iii) 52pqr (p + q) (q + r) (r + p) ÷ 104pq (q + r) (r + p)

(iv) 20(y + 4) (y2 + 5y + 3) = 2 × 2 × 5 × (y + 4) (y2 + 5y + 3)

(v) 

= (x + 2) (x + 3)

Question 5:

Factorise the expressions and divide them as directed.

(i) (y2 + 7y + 10) ÷ (y + 5)

(ii) (m2 – 14m – 32) ÷ (m + 2)

(iii) (5p2 – 25p + 20) ÷ (p – 1)

(iv) 4yz(z2 + 6z – 16) ÷ 2y(z + 8)

(v) 5pq(p2 – q2) ÷ 2p(p + q)

(vi) 12xy(9x2 – 16y2) ÷ 4xy(3x + 4y)

(vii) 39y3(50y2– 98) ÷ 26y2(5y+ 7)

Answer:

(i) (y2 + 7y + 10) = y2 + 2y + 5y + 10

y (y + 2) + 5 (y + 2)

= (y + 2) (y + 5)

(ii) m2 – 14m – 32 = m2 + 2m – 16m – 32

m (m + 2) – 16 (m + 2)

= (m + 2) (m – 16)

(iii) 5p2 – 25p + 20 = 5(p2 – 5p + 4)

= 5[p2 – p – 4p + 4]

= 5[p(p -1) – 4(p -1)]

= 5(p -1) (p – 4)

(iv) 4yz(z2 + 6z -16) = 4yz [z2 – 2z + 8z – 16]

= 4yz [z(z – 2) + 8(z – 2)]

= 4yz(z – 2) (z + 8)

(v) 5pq(p– q2) = 5pq (p – q) (p + q)

(vi) 12xy(9x2 – 16y2) = 12xy[(3x)2 – (4y)2] = 12xy(3x – 4y) (3x + 4y)

(vii) 39y3(50y2 – 98) = 3 × 13 × y × y × y × 2[(25y2 – 49)]

= 3 × 13 × 2 × y × y × y × [(5y)2 – (7)2]

= 3 × 13 × 2 × y × y × y (5y – 7) (5y + 7)

26y2(5y + 7) = 2 × 13 × y × y × (5y + 7)

39y3(50y2 – 98) ÷26y2 (5y + 7)

Page No 228:

Question 1:

Find and correct the errors in the statement: 4(x – 5) = 4x – 5

Answer:

L.H.S. = 4(x – 5) = 4 × x – 4 × 5 = 4x – 20 ? R.H.S.

The correct statement is 4(x – 5) = 4x – 20

Question 2:

Find and correct the errors in the statement: x(3x + 2) = 3x2 + 2

Answer:

L.H.S. = x(3x + 2) = x × 3x × 2 = 3x2 + 2x ? R.H.S.

The correct statement is x(3x + 2) = 3x2 + 2x

Question 3:

Find and correct the errors in the statement: 2x + 3y = 5xy

Answer:

L.H.S = 2x + 3y ? R.H.S.

The correct statement is 2+ 3y = 2x + 3y

Question 4:

Find and correct the errors in the statement: x + 2x + 3x = 5x

Answer:

L.H.S = + 2x + 3x =1+ 2x + 3x = x(1 + 2 + 3) = 6? R.H.S.

The correct statement is x + 2x + 3x = 6x

Question 5:

Find and correct the errors in the statement: 5y + 2y + y – 7y = 0

Answer:

L.H.S. = 5+ 2y + y – 7y = 8y – 7y = y ? R.H.S

The correct statement is 5+ 2– 7y = y

Question 6:

Find and correct the errors in the statement: 3x + 2x = 5x2

Answer:

L.H.S. = 3x + 2x = 5x ? R.H.S

The correct statement is 3x + 2x = 5x

Question 7:

Find and correct the errors in the statement: (2x)2 + 4(2x) + 7 = 2x2 + 8x + 7

Answer:

L.H.S = (2x)2 + 4(2x) + 7 = 4x2 + 8x + 7 ? R.H.S

The correct statement is (2x)2 + 4(2x) + 7 = 4x2 + 8+ 7

Question 8:

Find and correct the errors in the statement: (2x)2 + 5x = 4x + 5x = 9x

Answer:

L.H.S = (2x)2 + 5x = 4x2 + 5x ? R.H.S.

The correct statement is (2x)2 + 5x = 4x2 + 5x

Question 9:

Find and correct the errors in the statement: (3x + 2)2 = 3x2 + 6x + 4

Answer:

L.H.S. = (3+ 2)2 = (3x)2 + 2(3x)(2) + (2)2 [(a + b)2 = a2 + 2ab + b2]

= 9x2 + 12x + 4 ? R.H.S

The correct statement is (3x + 2)2 = 9x2 + 12x + 4

Page No 229:

Question 10:

Find and correct the errors in the following mathematical statement. Substituting x = -3 in

(a) x2 + 5x + 4 gives (-3)2 + 5 (-3) + 4 = 9 + 2 + 4 = 15

(b) x2 – 5x + 4 gives (-3)2 – 5 (-3) + 4 = 9 – 15 + 4 = -2

(c) x2 + 5x gives (-3)2 + 5 (-3) = -9 – 15 = -24

Answer:

(a) For x = -3,

x2 + 5x + 4 = (-3)2 + 5 (-3) + 4 = 9 – 15 + 4 = 13 – 15 = -2

(b) For x = -3,

x2 – 5x + 4 = (-3)2 – 5 (-3) + 4 = 9 + 15 + 4 = 28

(c) For x = -3,

x2 + 5x = (-3)2 + 5(-3) = 9 – 15 = -6

Question 11:

Find and correct the errors in the statement: (y – 3)2 = y2 – 9

Answer:

L.H.S = (y – 3)2 = (y)2 – 2(y)(3) + (3)2 [(a – b)2 = a2 – 2ab + b2]

y2 – 6y + 9 ? R.H.S

The correct statement is (y – 3)2 = y2 – 6y + 9

Question 12:

Find and correct the errors in the statement: (z + 5)2 = z2 + 25

Answer:

L.H.S = (+ 5)2 = (z)2 + 2(z)(5) + (5)2 [(a + b)2 = a2 + 2ab + b2]

z2 + 10z + 25 ? R.H.S

The correct statement is (+ 5)2 = z2 + 10+ 25

Question 13:

Find and correct the errors in the statement: (2a + 3b) (a – b) = 2a2 – 3b2

Answer:

L.H.S. = (2a + 3b) (a – b) = 2a × a + 3b × a – 2a × b – 3b × b

= 2a2 + 3ab – 2ab – 3b2 = 2a2 + ab – 3b2 ? R.H.S.

The correct statement is (2a + 3b) (a – b) = 2a2 + ab – 3b2

Question 14:

Find and correct the errors in the statement: (a + 4) (a + 2) = a2 + 8

Answer:

L.H.S. = (a + 4) (a + 2) = (a)2 + (4 + 2) (a) + 4 × 2

a2 + 6+ 8 ? R.H.S

The correct statement is (a + 4) (a + 2) = a2 + 6+ 8

Question 15:

Find and correct the errors in the statement: (a – 4) (– 2) = a2 – 8

Answer:

L.H.S. = (a – 4) (a – 2) = (a)2 + [(- 4) + (- 2)] (a) + (- 4) (- 2)

a2 – 6a + 8 ? R.H.S.

The correct statement is (– 4) (a – 2) = a2 – 6a + 8

Question 16:

Find and correct the errors in the statement: 

Answer:

L.H.S = 

The correct statement is 

Question 17:

Find and correct the errors in the statement: 

Answer:

The correct statement is 

Question 18:

Find and correct the errors in the statement: 

Answer:

L.H.S =

The correct statement is 

Question 19:

Find and correct the errors in the statement: 

Answer:

L.H.S. = ? R.H.S.

The correct statement is 

Question 20:

Find and correct the errors in the statement: 

Answer:

L.H.S. =

The correct statement is 

Question 21:

Find and correct the errors in the statement: 

Answer:

L.H.S. = 

The correct statement is 

error: Content is protected !!